Omdat de nieuwe computer nog niet helemaal op orde is gebracht werd er een soortement voorkeursindeling gemaakt.
De eerste partij die op het lijstje kwam was Arien tegen Carlo. Aanleiding hiervoor was de opmerking van Carlo dat hij nog slechter in vorm was dan gebruikelijk. Blijkbaar had Carlo de maandag hiervoor een dame weggeblunderd. En toen Arien dit hoorde was de eerste partij die ingedeeld werd daar. Toen Albert in de gaten had dat je zelf je voorkeurstegenstander op mocht geven koos hij voor Hans. Daar zou Albert nog spijt van krijgen!
Gerard koppelde zichzelf aan Barry. Konden ze mooi nog een tijdje doorrommelen op de nieuwe computer. Vooral het gebrek aan schijfruimte op het nieuwe juweeltje zit de beide heren danig dwars. Jos had Louis op de korrel. En dat liet ruimte voor de laatste partij, een echte topper, tussen Emil en Ronald.
Op alle borden wordt voorzichtig geopend. De angst om zo aan het begin van het seizoen met verliespartijen te beginnen speelt hierbij zeker mee. Maar al snel worden de meeste partijen op scherp gezet. Arien komt met h4, waardoor Carlo weigert te rokeren. Een complexe stelling is het gevolg. Bij Ronald en Emil is het na de d4 opening van Emil zo mogelijk nog complexer. Jos en Louis hebben verticaal gezamenlijk een rij van vier pionnen gebouwd waardoor het speelveld als het ware in tweeen wordt gedeeld. Hier begint Jos echter behoorlijk te pushen, waarbij Jos er voor kiest een schijn kwaliteit te geven. Hans heeft inmiddels een kwaliteit gewonnen. Maar tegen welke kosten. Tegenover de totaal geruineerde pionnenstelling van Hans heeft Albert een prachtig loperpaar die minstens op weegt tegen het torenpaar van Hans. In mijn eigen partij tegen Barry zie ik een combinatie waarbij ik denk de dame van Barry te kunnen winnen. Uiteindelijk lukt dit ook. Maar voor de dame van Barry en een extra pionnetje moet ik toren, paard en loper inleveren. Toch gaat Barry hier op in en er ontbrand een machtig gevecht!
Op het bord bij Hans en Albert valt de eerste beslissing. Hans was getergd door de uitspraak van Albert dat deze met een gemakkelijke tegenstander wilde beginnen. En met “een mat over alle kanten” wordt Albert aan de kant geschoven. Ook Carlo moet het vrij snel hierna opgeven. Had Arien eerst al de rokade voor Carlo onmogelijk gemaakt, daarna volgt een stormachtige aanval op de koning. Hier komt Carlo gewoonweg niet meer uit. Een knappe overwinning van Arien met zeer aanvallend spel.
Ook Louis bezwijkt onder de druk. Jos heeft met simpele zetjes steeds zijn stelling verbeterd en ook de druk op de verdediging van Louis opgevoerd. Het is kwart over elf als Louis hierdoor twee torens op rij weggeeft. Einde partij. Niet veel later besluiten Barry en ik tot remise. Barry heeft zijn stukken op een prima wijze ontwikkeld waardoor deze nu verbonden zijn en op een goede manier samenwerken. Omgekeerd ben ik met mijn pionnen naar voren gekomen en staat de koning van Barry behoorlijk onveilig. In deze stelling kiest Barry terecht voor een variant met eeuwig schaak. Al met al wel een zeer leuke pot.
De laatste wedstrijd van vanavond is een echte titanenstrijd aan het worden. Ronald heeft een stuk geofferd tegen twee pionnen. Over en weer worden valletjes opgezet en dreigingen ingebouwd. Wat volgt is een zeer interessante strijd waarin Ronald een dusdanig pionnen overwicht op de koningsvleugel op bouwt waardoor promotie bijna niet meer te voorkomen is. Maar ook al staat Emil iets minder, hij blijft zich kranig verdedigen en hij blijft ook zelf allerlei complexe tussenzetten doen. Dit laatste wordt Ronald te veel. In vliegende tijdnood ziet Ronald de juiste voortzetting niet meer en valt zijn vlag. Op dat moment is Emil al wel de terechte winnaar. Het gevoel bij beide spelers en het publiek is dat Ronald het eerder onder de tijdsdruk heeft laten liggen en dat Emil zich inmiddels onder de ergste druk had uitgespeeld.
Al met al weer een prachtige schaakavond met een aantal zeer goede partijen. Volgende week ronde drie!
Gerard Beerepoot(w)