seizoen 2001/02 << Overzicht >> seizoen 2003/04

Seizoen 2002/03

Ronde 2

Ook schaakvereniging Attaqueer mag dit jaar mee doen met de Deen Jeugd sponsor actie. Reden voor een aantal leden om afgelopen week actie te voeren in de winkel. En ik moet zeggen, dat werpt zijn vruchten af. Toen we 's middags om één uur de winkel inkwamen was onze koker de één na laatste (of moet ik zeggen "leegste"). Een paar uur later lagen we derde! Alle mensen die hun muntjes aan Attaqueer hebben gegeven, bedankt! En ik hoop ook dat in de komende weken u aan onze vereniging wilt denken.

Van de opbrengst willen we onder andere een jeugd toernooi organiseren. De bedoeling is dat we enige verenigingen uit de omstreek willen uitdagen om het op te nemen tegen onze jeugd. Bij die jeugd heeft Tijmen Slagter inmiddels de leiding genomen. De vraag is of hij dit vol kan houden. Paul Breeuwsma heeft inmiddels bewezen een prima speler te zijn. Vorig jaar eindigde hij als tweede, vlak achter Tjerk Woppenkamp. Tjerk speelt inmiddels bij de senioren. Goede kans dus dat Paul dit jaar met de eerste prijs gaat strijken.

Tjerk heeft inmiddels in de gaten dat het bij de senioren een stuk lastiger is. De eerste twee partijen gingen dan ook verloren. Toch speelde Tjerk lang niet slecht. Tegen Wim Velthorst waren er bijvoorbeeld hele goede kansen, en had er zeker meer ingezeten. En Tjerk kan zeker hoop putten uit het spel van zijn twee maten, de gebroeders Ruyter, die vorig jaar over zijn gekomen naar de senioren. De eerste ronde waren Aris en Roland verhinderd. Maar afgelopen week veegden ze allebei hun tegenstander van het bord.

Meest opvallend dit jaar is echter de start van Martin Beerepoot. Vorig jaar zat er niet meer in dan een zeventiende plek. Dit jaar staat Martin, na knappe overwinningen op Mark en Hans echter op een derde plek. De vraag is uiteraard hoe lang hij dit vol houdt. We zullen zien!

Nog steeds geldt dat wij nog senioren leden kunnen gebruiken. En ook bij de jeugd is nog ruimte voor enkele nieuwe leden. Onze speellocatie is de kantine van de ijsclub van Nibbixwoud, aan de Oosterwijzend 24a. De jeugd start vrijdags om zeven uur en de senioren starten later die avond om half negen. En als u verzekerd wilt zijn van een tegenstander, bel dan onze wedstrijdleider, Jos Vlaar, tel 072-5717252. Voor jeugdzaken kunt u zich richten tot Hans Jasperse, tel 0229-201807.

Tot de volgende keer.

Stand bij de jeugd
1 Tijmen Slagter      192
2 Paul Breeuwsma      187
3 Danielle van Roden    162
4 Matthijs Bos       161
5 David Wagenaar      150
6 Jonh van der Wolff    124
7 Sebastiaan Visser     112
8 Niels Korrel       111
9 Rik Vlaar         105
10 Jimmy Dudink       105
11 Jorick Hageman      101
12 Lennart Duyn       100
13 Helen Bos         95
14 Marius Zuurbier      95
15 Joachim Buur        93
16 Suze Jasperse       88
17 Charlotte Zuurbier     81
18 Maarten Laan        78
19 Rosanna van Roden     69

Stand senioren:
1 Niels Bot         187 
2 Jos Vlaar         171 
3 Martin Beerepoot      165
4 Louis Dijkman       157
5 Kees Bot          151
6 Cees Fris         146
7 Kees Kuip         146
8 Aris Ruyter        139
9 Roland Ruyter       127
10 Paul Grolman       121
11 Gerard Beerepoot     113
12 Sander Romijn       110
13 G.P. Beerepoot      106
14 Kees Smits        100
15 Arien Heddes        93
16 Wim Velthorst       93
17 Lucas Krijnsen       91
18 Lukas Boots        72
19 Arnold Edeling       72
20 Reinier Overtoom      70
21 Ed Grolman         70
22 Mark Dekker        69
23 Harry Bakker        62
24 Okke Greven        58
25 Ronald Koppes       51
26 Hans Jasperse       50
27 Tjerk Woppenkamp      45

Ronde 5

Broedermoord !

Broedermoord! In figuurlijke zin dan uiteraard. Hoewel mijn broer en ik al jaren lid zijn van Attaqueer hadden we nog nooit een officiële partij tegen elkaar gespeeld. Het enige wat ik mij kan herinneren is een partij tijdens het snelschaaktoernooi in het seizoen 2000 - 2001. In die partij kwam ik zwaar materieel voor. Echter, onoplettendheid zorgde er toen voor dat Martin mij "mat achter de paaltjes zette". Iets wat mij al twee jaar achtervolgt.

Die ervaring, en het feit dat Martin nog nooit zo'n goede seizoensopening heeft gekend, baarde mij vooraf flink wat zorgen. Immers, verlies zou ik de rest van het jaar moeten aanhoren. Maar gelukkig viel het achteraf allemaal reuze mee. In de opening speelde Martin het niet zo zorgvuldig. Dat leidde tot de stelling uit diagram 1.


Op zich is hier nog niet veel aan de hand. Martin, met wit, moet nu zijn paard verdedigen. Loper b2, of zelfs zijn pion naar d4, is voldoende om de stelling in evenwicht te houden. Maar hij kiest er voor om de loper op g4 te slaan. Hierdoor komt echter de toren op a1 te hangen. Uiteraard sloeg ik deze met mijn dame. Vanaf hier heeft Martin de gehele partij een kwaliteit achter gestaan. Hij is echter een bijtertje. En ik moet zeggen, tegen het einde had hij een mindere zet van mij genadeloos kunnen afstraffen. Gelukkig voor mij zag hij die zet over het hoofd. En om elf uur legde Martin zijn koning om. Eén - nul voor mij in de onderlinge confrontatie. Dat geeft de burger moed!

In mijn partij voor de beker, tegen Wim Velthorst, moest ik flink aan de bak. Echter, ook Wim speelde de opening niet al te zorgvuldig. Wim liet een pionnetje hangen, en een gegeven paard moet je nooit in zijn bek kijken. Tegen Wim moet je de druk op de ketel houden. Anders schuift hij je langzaam naar achteren. Vandaar dat ik zo veel mogelijk stukken op zijn koning richtte (zie stelling twee). Wim was niet blij met het paard op e4.


Reden voor hem om deze weg te jagen. Hiervoor schoof Wim zijn pion op naar d3. En dat zijn nou de stellingen waar ik van hou. Hier heb ik dan ook eens een kwartiertje zitten rekenen of er niet méér in de stelling zat dan simpel het paard terughalen naar f6. Uiteindelijk koos ik voor paard keer f2. Nu was het Wim zijn beurt om te rekenen! Uiteindelijk kiest hij ervoor om dame d2 te spelen. Overigens dezelfde zet waar Fritz, het schaakprogramma, mee kwam. Aan u de uitdaging om aan te tonen dat Wim groot gelijk had om mijn paard niet te slaan! Het slaan met mijn paard leverde echter wel een tweede pion op. En deze voorsprong heb ik gelukkig niet meer uit handen gegeven. Ik kon deze partij dan ook uiteindelijk op mijn conto bijschrijven.

Ik wil dit stukje beëindigen met een oproep aan schakend Wognum en Nibbixwoud om onze gelederen te komen versterken. Bij de senioren zou het mooi zijn als er één of twee leden bij kwamen. En ook bij de jeugd is nog ruimte voor enkele nieuwe leden. Onze speellocatie is de kantine van de ijsclub van Nibbixwoud, aan de Oosterwijzend 24a. De jeugd start vrijdags om zeven uur en de senioren starten later die avond om halfnegen. En als u verzekerd wilt zijn van een tegenstander, bel dan onze wedstrijdleider, Jos Vlaar, tel 072-5717252. Voor jeugdzaken kunt u zich richten tot Hans Jasperse, tel 0229-201807.

Tot de volgende keer.

Gerard Beerepoot.

Terug naar boven