seizoen 1999/00<< Overzicht >> seizoen 2001/02

Seizoen 2000/01

Uw Voorzitter heet u welkom

Zo langzamerhand beginnen de meeste verenigingen weer wat tekenen van leven te vertonen. En zo ook de schaakvereniging. De eerste bestuursvergadering van het nieuwe seizoen zit erop, en ook de eerste Attakrant (ja, ja, de schaakvereniging beschikt over een eigen periodiek die reeds zijn 14e jaargang in gaat) ligt op de drukpers.

Deze eerste krant vormt zoals gewoonlijk de uitnodiging voor de jaarvergadering. Deze vindt plaats op vrijdag 1 september. Ik doe bij deze een dringend beroep op onze seniorenleden en ouders van de jeugd om de jaarvergadering bij te wonen. Dit is de plaats waar je mede kunt bepalen welke kant wij als vereniging op gaan. Hier kun je meepraten over reglement, competitieopzet, financien etc.

Naast een oproep voor de ledenvergadering wil ik tevens een oproep doen voor fietsers. Vorig jaar hebben wij als vereniging meegedaan aan de Rabo-sponsor tocht. Dit is een fiets-sponsor-tocht georganiseerd door de Rabobank. De route is ongeveer 45 kilometer en voert de fietser door Wognum, Nibbixwoud, Medemblik en Hoorn.

Dit jaar wordt de Rabo-sponsor tocht georganiseerd op zaterdag 2 september. U kunt starten tussen 09.00 en 13.00 uur. En ik kan u vertellen dat eenieder die voor Attaqueer fietst, lid of geen lid, man, vrouw of kind, ons als vereniging FL. 15.- oplevert!

Vrijdag 8 september begint het echte werk Dan starten namelijk de diverse schaak competities van Attaqueer. Als eerste die van de jeugd.

Attaqueer heeft altijd veel tijd geinvesteerd in de jeugd. En ook dit jaar willen weer een aantal senioren een deel van hun vrije tijd opofferen om les te geven aan de jeugd.

Maar als je zelf bezig bent met individueel lesgeven, individuele uitleg, nakijken van opgaven en competitie, zou het prettig zijn als iemand anders het overzicht bewaart, en er op let dat alles goed verloopt.

En daarom een oproep aan alle ouders om te komen helpen op de vrijdag avond. Zoals gezegd gaat het niet om het lesgeven zelf. U hoeft dus niet te kunnen schaken om ons te helpen!

En het is ook niet zo dat u gelijk elke vrijdagavond hier aan vast zit. Als u een keer in de maand of twee weken zou willen assisteren, kunnen we een rooster opstellen waarbij we ernaar kunnen streven om een of twee extra begeleiders per avond te hebben.

Wilt u ons helpen? Meld u aan! Neem contact op met een van onze bestuursleden, of kom langs bij de ledenvergadering of een van de eerste speelavonden bij de jeugd.

Ook dit jaar willen we met twee jeugdcompetities beginnen. Mocht blijken dat de groep te klein is om in twee groepen op te splitsen, gaan we terug naar 1 groep.

De eerste speelavond voor de jeugd is vrijdag 8 september. En om dat het de eerste keer is wordt iedereen gevraagd om dan om uiterlijk 19.00 uur aanwezig te zijn.

Vanaf 15 september speelt, bij voldoende belangstelling, de eerste groep van 19.00 tot 20.00 en de tweede groep van 19.15 tot 20.15.

De senioren competitie start 8 september met de eerste ronde van de beker. De loting voor de beker is tijdens de ledenvergadering.

Mocht u belangstelling hebben om lid te worden dan kunt u zich aanmelden bij onze secretaris, Gerard Beerepoot, tel. 0226-352680 of onze wedstrijdleider, Jos Vlaar, tel 072-5717252 U kunt ook langs komen op een van onze speelavonden. Indien u rond kwart over acht aanwezig bent kunt u gewoon meespelen.

Onze speellocatie is de kantine van de ijsclub van Nibbixwoud, aan de Oosterwijzend 24a.

Wellicht tot ziens!

Uw Voorzitter, Gerard Beerepoot.

Ronde 2 (vrijdag 15 September)

Het schaakseizoen is weer aangebroken. Bij schaakvereniging Attaqueer loopt, ondanks wat strubbelingen met de computer voor de indeling van de wedstrijden en de begeleiding van de jeugdspelers, toch alles op rolletjes.

De jeugd ging vrijdag voor het eerst competitie spelen. Dat ging best leuk, alleen sommigen hebben (nog) moeite om de zetten te noteren (alhoewel dat bij sommige oudere spelers ook nog wel eens problemen oplevert hoor!). Dit is overigens best begrijpelijk als je maar twintig minuten voor een partij hebt.

De senioren begonnen aan hun tweede ronde in de competitie. De opkomst was wat aan de lage kant. Ongeveer vijftien personen van de dertig kwamen opdagen. Ik zelf mocht het opnemen tegen René Boots. Ik was erg zenuwachtig en ik vreesde het ergste, aangezien René bekend staat als een goede speler. René speelde een wat onconventionele opening en na de tiende zet sprong zijn paard naar een "lokpion", waarna ik eenvoudig toe kon slaan met schaak en paardwinst. Daarna heb ik goed stand gehouden. Ik mocht met een overwinning(sroes, red.) naar huis gaan. Hier was ik heel blij mee, want normaliter (lees "op papier") is René véél sterker. Maar ja, zelfs de hele goede schakers maken wel eens zeer grote blunders!

De andere partijen heb ik niet zo goed gevolgd, omdat ik het druk genoeg had met René. Jeroen won knap van zijn vader. Gerard P. Beerepoot (a.k.a. Zwarte Gerrit) won van Reinier, omdat Reinier een paar fouten maakte. Ons gloednieuwe lid, Mark Dekker, moest het opnemen tegen Hans. Mark maakte de bekende beginnersfout door zijn dame weg te geven, maar hij schaakt al heel behoorlijk!

Gerard Beerepoot (a.k.a. Witte Gerrit) verloor zijn partij en daarin was hij duidelijk erg teleurgesteld (maar de zondag daarop liep hij wel een zeer knappe Dam tot Dam loop!!). Zondag was de dag van de welbekende Dam tot Dam loop die wordt gelopen over een afstand van 16.1 km. Een aantal schakers, waaronder Ronald, Sander en Gerard Beerepoot deden mee aan dit fantastische evenement. Het lopen werkt heel verfrissend als je vrijdag twee uur achter een bord (en een pot pils) hebt gezeten. Tot slot zou ik nog willen zeggen: tot de volgende keer, tot schaaks!!

Ronald "Koperiaanse" Koppes

Ronde 4

Laat ik dit stukje beginnen met het bedanken van eenieder die op zaterdag 2 september voor onze vereniging heeft willen fietsen. In totaal hebben 28 mensen namens schaakvereniging Attaqueer deelgenomen aan de Rabobank fiets-sponsor-tocht. Doordat wij ook nog eens een aantal vlaggenisten ter beschikking hadden gesteld heeft het totale evenement ons maar liefst f. 470,- opgeleverd. Voor een kleine vereniging als de onze een groot bedrag. Nogmaals, eenieder, bedankt!

Inmiddels zijn ook de jeugd en seniorencompetitie gestart. En dat met name die jeugd competitie er opnieuw is gekomen doet mij deugd. Op dit moment wordt er zelfs gewerkt met twee groepen. Dit was niet gelukt als niet een aantal seniorenleden, samen met een aantal ouders, het heft in handen hadden genomen om hier hun vrije tijd in te steken. Ik hoop een volgende keer de eerste ranglijsten bij de jeugd te kunnen publiceren.

Bij de senioren begint de ranglijst vorm te krijgen. Hoewel de nummer 1 van vorig jaar de koppositie al weer bezet is de ranglijst nog geen kopie van die van vorig jaar. Met name de hoge positie die Gerard Beerepoot en Gerard p Beerepoot innemen, en de lage posities van met name Rene Boots, Cees Fris en Jos Vlaar vallen op. Maar de verwachting is dat het niet lang zal duren voordat deze laatste drie orde op zaken hebben gesteld.

1 Jeroen Edeling   268.5 
2 Gerard p Beerepoot 266.5  
3 Gerard Beerepoot  236.0  
4 Niels Bot     232.0  
5 Ron Appelman    226.0  
6 Arnold Edeling   189.5  
7 Paul Grolman    187.5  
8 Tom van Baar    185.0  
9 Sander Romein   180.5  
10 Arien Heddes   174.5  
11 Ronald Koppes   173.0  
12 Kees Bot     164.5  
13 Kees Smits    163.0  
14 Gerard Verbeek  159.0  
15 Reinier Overtoom 150.0  
16 Jaap Appelman   142.0  
17 Louis Dijkman   129.5  
18 Rene Boots    128.0  
19 Kees Kuip     127.5  
20 Lucas Krijnsen  126.0  
21 Hans Jasperse   118.5  
22 Wim Velthorst   109.0  
23 Cees Fris     100.5  
24 Martin Beerepoot  91.0  
25 Harry Bakker    90.0  
26 Mark Dekker    88.0  
27 Jos Vlaar     72.0  
28 Ed grolman     72.0  

Verslag Attaqueer 13-10-2000

Afgelopen vrijdag werd in de schaatskantine in Nibbixwoud de 6e ronde gespeeld voor de interne competitie, tevens was er de eerste bondswedstrijd voor Attaqueer 1. Allereerst de bondswedstrijd, dit werd een wedstrijd waar de vlammen van afsloegen (zonder dat dit met (ge)rook gepaard ging overigens) met spanning tot het bittere eind. Op de hoogste borden werd uiteindelijk de basis voor een gelijkspel gelegd; de familie Edeling haalde hard uit tegen niet de minste ratings, terwijl op Tom van Baar, hoorbaar aangemoedigd door de rest van de vereniging, zijn tegenstander op remise hield. Lucas Krijnsen (speciaal hiervoor losgeweekt bij zijn werkgever en overgevlogen uit Den Haag) nam ook een half punt voor zijn rekening. René Boots haalde tenslotte het laatste punt binnen door de door de tegenstander uitgezette lokpionnen beleefd te weigeren (een "Boots" laat zich nooit 2-maal in dezelfde val lokken) en greep gedecideerd de winst.

Voor de competitie kwamen allereerst Gerard P. Beerepoot (Grijze Gerrit) tegen Arien Heddes tegen elkaar in de arena, Gerard valt normaal gesproken na een paar wedstrijden als een baksteen naar beneden in het klassement maar stond nu na een paar wedstrijden plots 2e !. Waarschijnlijk is dit een verlate milleniumbug geweest in het schaakprogramma maar zijn zelfvertrouwen was er niet minder om en behield deze zelfs tot het eind van de wedstrijd. Ik zal U het wedstrijdverloop besparen maar volstaan met een kleine bloemlezing uit een analyse van het toonaangevende schaakprogramma Fritz 6 : zet 24 : " en het gaat verder bergafwaarts ", zet 26 :" ook dit kan de treurige afloop niet meer beínvloeden", zet 29 :" een vruchteloze poging het lot te ontlopen ". Voor de uitslag verwijs ik derhalve door naar de onderkant van dit artikel.

Zijn naamgenoot Gerard Beerepoot wist goede zaken te doen in het klassement door de steeds taaier schakende Sander Romein te verschalken. Ronald Koppes (de theoretische grondlegger van de lokpionnen) wist van Hans Jasperse een vol paard te ontfutselen maar gaf de partij toch nog uit handen, was er hier wellicht sprake van een lokpaard ?. Niemand weet het nog maar de kans bestaat dat er voor de 2e maal geschiedenis is geschreven bij Attaqueer. Gerard Verbeek kwam bijna tot winst bij de levende schaaklegende en erelid Cees Fris, hij kwam 4 pionnen voor tegen een paard, maar nee, toch weer geen winst (was er hier wellicht sprake van een combinatie van lokpionnen met lokpaarden (goed ik houd er over op). Wim Veldhorst wist ook een paard voor te komen tegen Kees Kuip maar verloor toch weer ( Kees was hier overigens eerlijk in hij gaf hem gewoon weg). De voormalige barman Ed Grolman verloor zijn 3e partij van het jaar tegen Jaap Appelman en heeft als enige nog geen punten weten te pakken, maar geen probleem hoor Ed mocht er weer een plaatsje vrij komen achter de bar dan ben je de eerste waar aan we denken. Dan de laatste wedstrijd Martin Beerepoot tegen de nieuweling Mark Dekker, Martin kwam in een volstrekt gewonnen positie te staan maar plots ging toch nog mis, een dame en paard van Mark bracht hem al in grote problemen maar toen hij zijn eigen dame weggaf greep Mark voor het eerst van zijn schaakleven naar de winst. Volgens Martin was dit alles vooropgezet plan om Mark voor de vereniging te behouden maar goed we geven Mark het voordeel van de twijfel.

Mocht er overigens nog iemand zijn die vrijblijvend een wedstrijd mee wil schaken dan is hij/zij van harte welkom in de schaatskantine van de ijsclub in Nibbixwoud, indien je voor ˝ 9 aanwezig bent op vrijdagavond kun je altijd meedoen.

Met vriendelijke schaakgroet, Arien Heddes

Uitslagen Competitie 6e ronde

Gerard P. Beerepoot -  Arien Heddes   0-1 
Sander Romein    -  Gerard Beerepoot 0-1
Ronald Koppes    -  Hans Jasperse   ˝-˝
Gerard Verbeek   -  Cees Fris     0-1
Wim Veldhorst    -  Kees Kuip     0-1
Ed Grolman     -  Jaap Appelman   0-1
Martin Beerepoot  -  Mark Dekker    0-1

Afwezig 

Ron Appelman
Kees Bot
Louis Dijkman
Harry Bakker

Uitslag bondswedstrijd  Attaqueer 1 - Magnus 1 (schagen) : 4-4

Bord 1 : Jeroen Edeling   Winst
Bord 2 : Arnold Edeling   Winst
Bord 3 : Tom van Baar    Remise 
Bord 4 : Lucas Krijnsen   Remise
Bord 5 : Niels Bot     Verlies
Bord 6 : René Boots     Winst
Bord 7 : Jos Vlaar     Verlies
Bord 8 : Kees Smits     Verlies

Ronde 7.

Vrijdag 20 oktober was ik ondanks ons schandelijke verlies van de Pionier toch komen schaken. Met 6,5 - 1,5 verliezen van een stel beginners die net komen kijken in de 3e klasse. Wat schandaliger was, is het feit dat een van ons vergeten was dat wij als team moesten schaken voor de bond. Terwijl onze zeer actieve teamcaptain iedereen op tijd gewaarschuwd had. Noem geen namen, maar volgens mij wordt hij naast grijs ook nog dement. Of zou het de ziekte van Korsokov zijn, waarvan kreeg je die ziekte ook al weer van?

Het nieuwe programma van Jos heeft zo zijn voor en nadelen. Het nadeel is dat het wat langer duurt voordat de indeling klaar is. Er moesten wel een aantal partijen buiten beschouwing gelaten worden voor een aantal bekerwedstrijden die gespeeld moesten worden.

Paul Grolman, Wim Velthorst, Kees Bot en Reinier Overtoom zijn een ronde verder. Andere wedstrijden konden geen doorgaan vinden, omdat de diverse paringen niet gemaakt konden worden. Lucas Krijnsen wil je een keer komen schaken, zodat je je 1e ronde van de bekerwedstrijd tegen Niels Bot kunt spelen. Tegelijk een waarschuwing, want Niels is in een bloeddorstige vorm. Door zijn eigenzinnige overwinning op Jeroen Edeling veroverde hij de top positie.

Ronald "Lok pion" kon ondanks een zeer goede opening met jawel een vooruitgeschoven pion, niet tot winst komen. Deze pion had hij graag willen weggeven, echter Kees Bot was dankzij het internet op de hoogte van de tactiek van Ronald en ging niet in op de lok pion. Nadat de koningsflank dicht geschoven was door Kees, drukte hij Ronald op de andere vleugel er langzaam van af.

Ondanks de winst van Rene Boots op Hans Jasperse speelde hij volgens eigen zeggen als een Attakrant. Hierin had hij volkomen gelijk, want Hans had de winst diverse malen laten liggen.

Terug komend op het voordeel van het nieuwe programma van Jos, is dat het meer informatie verschaft dan het ander software pakket. Na de 7e ronde is bijvoorbeeld Kees Bot als enigste nog met een 100 % score over. Hoop dat dit binnenkort ook te zien is op internet.

Bij deze wil ik graag een oproep doen namens Hans Jasperse. We hebben een aantal mensen nodig die willen figureren in de nieuwe poster voor het BMW toernooi. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan. Er schijnen wel geruchten de ronde doen dat de naam van het toernooi gaat veranderen. Natuurlijk niet de opzet, maar er is wellicht nieuwe sponsor gevonden. Enkele namen die worden genoemd zijn www.abnamro.nl www.bigsizeclothing.nl Www.gti.nl Www.deltalloyd.nl.

MVG Kingbig

Ronde 10. De automatiseringsmedewerker speelt met uw voorzitter

Zoals u kunt zien wordt de ranglijst bij Attaqueer na 10 rondes aangevoerd door Niels Bot. En dat is verrassend. Want hoewel Niels een van de sterkste schakers van de vereniging is, wordt zijn spel gekenmerkt door scherpte, risico en nieuwtjes. En die combinatie wil, naast prachtige overwinningen, nog wel eens leiden tot een verliespartij.

In ronde 9 moest ik zelf tegen Niels aantreden. Voor de verandering volgt hier het wedstrijdverslag. Ik speelde met wit. Niels nam de zwarte stukken voor zijn rekening.

1.e4, e6 2. Pc3, Lb4.

Hier was ik uit mijn theorie. Ik kon deze opening ook niet vinden in Dr. Max Euwe, praktische schaaklessen, deel 3. En ook Fritz, een bekend schaakprogramma meldde mij "niet meer in het boek".

3. g3, d5 4. exd5, exd5 5. d4

Na d4 wordt weliswaar mijn paard gepend door Niels zijn zwarte loper, maar anders kom ik wel heel gedrongen uit de opening. Mijn gefianceerde witte loper staat lekker, maar zolang Niels een rijtje witte pionnen daartegenover stelt doet hij nog niet veel.

c6 6. Lg2 Lf5 7. Pf3 Pd7, 8. 0-0 Pe7 9. a3 Ld6 10 Lg5 f6

Kort gerokeerd. En met mijn witte loper op g2 staat mijn koning inmiddels goed opgeborgen. Ik had echter f6 niet verwacht. Typisch Niels.

11 Le3 g5 12. Te1 Dc7 13 b4 h5

Toemaar, g5 en h5! Niels begint met een zware koningsaanval. Tijd voor wat complicaties. Mijn toren staat inmiddels op zijn koning gericht, en pent dus indirect het paard op e7. Om tegenwicht te krijgen offer ik mijn paard op g5 tegen twee pionnen. Mijn zwarte loper, die door die aktie op g5 terecht zal komen, start hierdoor een tweede aanval op het paard op e7. 14 Pxg5 fxg5 15. Lxg5 Pf8 16 Lxd5

Met mijn loper haal ik een derde pion op. Zie stelling 1. (Ik hoop dat Walhalla deze figuren kan afdrukken.) Hiermee heb ik meer dan voldoende compensatie voor mijn geofferde paard.

Hoewel het nemen van de witte loper er zeer verleidelijk uitziet voor Niels zal dat voor hem leiden tot onoverkomelijke problemen. Na cxd5 zou namelijk Pb5 volgen waarna zwart zwaar in de problemen komt. Niels besluit dan ook tot een lange rokade. Een stelling waarbij twee tegenstanders tegengesteld rokeren noemen we een molenwiek. Doordat beide spelers nu een stormloop op de koning van de tegenstander beginnen zullen de stukken langzamerhand op de diagonaal van de beide koningen komen.

0-0-0 17 Lg2 Pfg6 18. b5 h4 19. bxc6 bxc6 20 Pe4 Lxe4 21. Lxe4 hxg3 22. Hxg3 Td7 23 Dd3 Da5

Niels speelt op Remi, de pion op a3. Zie stelling 2. Die pion kan ik niet missen. Door de drie pionnen tegen het paard geeft menig schaakprogramma mijn stelling een betere beoordeling dan de stelling van Niels. Maar een pionnetje verliezen en het oordeel van diezelfde programma?s slaat rigoureus om. Ik had met mijn witte loper uiteindelijk de toren op d7 willen pennen, maar nood breekt wet. Ik besluit tot een gedwongen ruil door met mijn loper in te slaan op c6. Niels kan nu weliswaar mijn loper slaan, maar hierdoor komt zijn paard op g6 ongedekt te staan. Een gewillige prooi voor mijn dame. Diezelfde dame dekte echter d4, dus een extra pionnetje levert het mij niet op.

24 Lxc6 Pxc6 25 Dxg6 Pxd4 26. Te8 Txe8 27. Dxe8 Kc7 28 De3 Pf5 29 Db3 Lc5 30 Kg2 Da6 31. Lf4 Pd6 32 Lxd6

Een blundertje. Weg sterke loper tegen een paard wat niet echt actief mee kon doen. Maar de tijd begon te dringen. Nog slechts 8 minuten op de klok en ik moest nog vier zetten voor de tijdscontrole doen. Het idee was overigens dat als alle stukken verdwenen waren, mijn pionnen niet meer te stuiten zouden zijn. Ik had echter beter toren b1 kunnen spelen.

? Dxd6 33. Dd3

En zoals gewoonlijk komt een blunder nooit alleen. Het plan was goed, maar de uitvoering waardeloos. Na deze zet kon ik niets anders dan opgeven. Na dame c6 van zwart verlies ik kinderlijk eenvoudig mijn dame (zie stelling 3.)

Maar wat the hack! Zowel Niels als ik hebben ieder een prachtige avond gehad, met een machtig mooi potje schaak. Natje en droogje erbij. Wat wil je nog meer!

Wilt u zelf ook eens een potje schaken in clubverband? Kom dan eens langs bij schaakvereniging Attaqueer. We spelen op vrijdagavond, om 20.00 uur, in de ijsclub van Nibbixwoud. Wellicht tot ziens!

1 Niels Bot      531.0
2 Jeroen Edeling   466.0
3 Arnold Edeling   456.5
4 Paul Grolman    442.5
5 Rene Boots     432.5
6 Reinier Overtoom  420.0
7 Jos Vlaar      395.0
8 Gerard Beerepoot  389.5
9 Tom van Baar    369.0
10 Cees Fris     354.0 
11 Kees Smits     330.5
12 Arien Heddes    327.5
13 Sander Romein   325.0
14 Kees Bot      318.0
15 Ron Appelman    295.5
16 Gerard p Beerepoot 291.0
17 Louis Dijkman   278.0
18 Kees Kuip     274.5 
19 Jaap Appelman   273.5 
20 Hans Jasperse   242.0 
21 Lucas Krijnsen   238.0 
22 Gerard Verbeek   224.0 
23 Ralf Mulder    218.0 
24 Ronald Koppes   214.0 
25 Harry Bakker    204.5
26 Wim Velthorst   203.5
27 Martin Beerepoot  187.0 
28 Ed grolman     164.5 
29 Mark Dekker    141.0

ronde 17

Dat er de laatste avond van het jaar toch nog zeven partijen waren mag een wonder heten. Een groot gedeelte van de club deed namelijk op diezelfde avond mee aan een nachtschaaktoernooi in Noordbergum.

Sinds 1989 organiseert de schaakclub "NEO" (Noordbergum en omstreken) een evenement wat uniek is in de schaakwereld, te weten een nachtschaaktoernooi. Het betreft hierbij een rapid-toernooi over 9 ronden. De speelduur is 25 minuten per partij per persoon. De zaal ging open om acht uur ?s avonds, om negen uur was de eerste ronde, de laatste ronde begon de volgende ochtend om zes uur, en de prijsuitreiking was om kwart over zeven! Vermoeidheid, onervarenheid met de opzet, het gezellig aanzitten onder het genot van menig potje bier zijn slechts een paar van de oorzaken waarom de Attaqueerleden tijdens de prijsuitreiking niet genoemd werden. Wel merkte de presentator op dat er waarschijnlijk meer Attaqueerleden waren dan NEO leden!

Voor Jeroen Edeling was het helemaal een lange zit. Jeroen had namelijk overdag al deelgenomen aan het Westfries kampioenschap voor schakers tot 20 jaar. Jeroen wist bij dit kampioenschap knap de tweede plaats te bemachtigen. Hiermee kwalificeert hij zich mijns inziens tot kanshebber numero uno voor de titel sportman van Wognum!

Maar zoals ik al opmerkte, de laatste avond van 2000 toch nog 7 partijen. De langste was wel die tussen Arnold en Tom. Tot half twee kruisten zij de degens, waarna Arnold een zekere remise stelling toch nog in winst wist om te buigen. René won knap van Reinier, waarmee hij toch weer de top 5 is binnengeslopen. Andere in het oog springende uitslag was de winstpartij van Ralf op Harry.

Het nieuwe jaar zijn we gestart met een daverende receptie. De opkomst was groot (hoewel, ik miste een groot deel van de aanhang!), de sfeer was goed, de baromzet enorm (zal wel met de prijs van de consumpties te maken hebben gehad), de hapjes meer dan prima, en de organisatie fantastisch. Wat wil je nog meer ?

Als laatste wil ik de internetters onder ons attent maken op het feit dat onze site come.to/attaqueer is uitgebreid met een discussie forum. Als eerste onderwerp is hier een discussie gestart met als onderwerp de waardering van de bondspartijen binnen de interne competitie. Ik zou zeggen "feel free to join!".

1 Jeroen Edeling      845
2 Niels Bot        798.5
3 Arnold Edeling      795.5
4 Tom van Baar       686.5
5 Rene Boots        660.0 
6 Gerard Beerepoot     616.0
7 Arien Heddes       608.0 
8 Jos Vlaar        602.5  
9 Cees Fris        580.5  
10 Gerard p Beerepoot   547.5 
11 Paul Grolman      536.0  
12 Ron Appelman      526.0  
13 Reinier Overtoom    520.5 
14 Kees Bot        475.0  
15 Kees Smits       465.0  
16 Sander Romein      455.0
17 Louis Dijkman      452.0 
18 Ronald Koppes      415.5
19 Hans Jasperse      406.0 
20 Gerard Verbeek     372.5
21 Harry Bakker      370.0 
22 Jaap Appelman      365.5
23 Lucas Krijnsen     361.5 
24 Martin Beerepoot    352.5
25 Kees Kuip        349.0  
26 Wim Velthorst      330.5 
27 Ralf Mulder       326.0  
28 Ed grolman       275.0  
29 Mark Dekker       173.0 

ronde 19

Vanaf onze intrede in de schaakkantine van Nibbixwoud, lag er voor de eerste maal schaatsbaar ijs. Hetgeen inhield dat wij voor de competitie van de 19e ronde uit moesten wijken naar een andere locatie. Door snel handelen van de voorzitter kreeg een ieder tijdig bericht dat dit in Café de Vriendschap te Wadway zou zijn.

Rond half negen was een groot deel van de leden binnen en kon de indeling worden gemaakt. Helaas voor de voorzitter zelf was er een oneven aantal waardoor hij zelf niet kon spelen. Maar hij was niet getreurd met 2/3 punt (wel of geen Hoogovens-waarde?) en ging vrolijk een biljartje prikken met de eigenaar van Café de Vriendschap.

Door de overige aanwezigen werd vervolgens de klok ingedrukt en was het gedurende de eerste uren stil. Deze stilte werd als eerste verbroken door Reinier Overtoom die met een doorgebroken F-pion de stelling van Jos Vlaar zo onstabiel had gemaakt, dat een overwinning voor hem al snel was gerealiseerd.

De heer Verbeek wist "de eenarmige bandiet", de heer M. Beerepoot, gedurende de gehele partij in de hoek te drukken. Toen deze echter zijn dame afpakte, stierf hij langzaam van verdriet.

Kees Kuip wilde zijn Hoogovens-succes doorzetten en prikte daarom Wim Velthorst aan zijn zegekar. René Boots doofde daarna de kaars van Ronald Koppes en Arnold liet Ariën zijn koning doen vallen.

Niels Bot liet een in de ranglijst afbouwende Kees Smits verbouwereerd achter. Gerard P. Beerepoot en Sander waren de laatsten waarbij Sander het onderspit moest delven.

Vervolgens werd er door iedereen gezellig nagezeten en mogen wij spreken van een geslaagde avond.

1 Jeroen Edeling    926.5  
2 Arnold Edeling    914.0  
3 Niels Bot      868.5  
4 Rene Boots      746.5 
5 Tom van Baar     732.5
6 Gerard Beerepoot   710.5
7 Arien Heddes     655.5 
8 Cees Fris      652.0  
9 Jos Vlaar      635.0  
10 Reinier Overtoom  622.0 
11 Gerard p Beerepoot 602.0
12 Paul Grolman    583.0  
13 Ron Appelman    566.5 
14 Louis Dijkman    526.0 
15 Kees Bot      518.5  
16 Kees Smits     480.5 
17 Hans Jasperse    469.5
18 Sander Romein    451.5 
19 Martin Beerepoot  448.0
20 Kees Kuip      421.5  
21 Ronald Koppes    419.5
22 Gerard Verbeek   408.0
23 Jaap Appelman    406.0
24 Lucas Krijnsen   373.5 
25 Harry Bakker    360.0 
26 Wim Velthorst    356.0 
27 Ralf Mulder     335.5  
28 Ed grolman     304.0  
29 Mark Dekker     190.0 

Ronde 21

De dooi had ingezet. Het ijs was gesmolten. Dus wij konden weer terecht in het onderkomen van de ijsclub uit Nibbixwoud. Maar om nou te zeggen dat we daarmee de winter gehad hadden. Tjonge, jonge, wat een weertje. Sneeuw, ijzel, kou. Niet echt uitnodigend om op het fietsie naar schaken te gaan. En als er dan nog concurrentie is van een geweldig concert van Sesam bij Stam, dan ga je ervan uit dat er wel niet veel volk zal verschijnen. Het viel mij dan ook alleszins mee dat er toch nog acht partijen waren. En waarom ook niet. De echte die-hard komt toch wel. Weer of geen weer! Sesam of niet!

Ikzelf speelde tegen Paul Grolman. Paul studeert tegenwoordig in Maastricht, en is om die reden minder vaak op de club dan vroeger. Het studentenleven is echter niet ten koste gegaan van zijn spel. Waarschijnlijk zit Paul iedere avond in het Limburgse uitgaansleven te oefenen. Ik was dan ook blij dat ik het remise kon houden. En met paard en loper tegen een toren dacht ik zelfs aan een plus remise. Even uitleggen, een plus remise is als je denkt dat je beter staat dan je tegenstander, maar niet weet hoe je het moet winnen. En inderdaad, dat is hetzelfde als een staatslot waarbij je maar een cijfer naast het winnende lot zit. Je schiet er niets mee op.

Op de andere borden werd behoorlijk strijd geleverd. Vader en zoon Edeling zetten hun strafexpeditie op de club voort. Maar met name Jeroen kreeg behoorlijk tegenstand. Cees Fris toont iedere week weer aan nog gemakkelijk met de top van Attaqueer mee te kunnen. Ikzelf had de week daarvoor van Jeroen verloren. Die jongen is toch een klasse apart. Zestien jaar, maar nu al op landelijk niveau presterend. Overigens verloor ik met zwart van Jeroen in een variant die volgens mij agressief Spaans heet. Jeroen had er nog nooit van gehoord. En nadat hij van mij had gewonnen dacht Jeroen ook niet dat hijzelf ooit die variant zou gaan spelen. Daar ga je met je goede wil en je openingstheorie.

Knap was de overwinning van Reinier op Ron. Hiermee meldt Reinier zich in de top tien van de ranglijst. En de oudere garde mag zich nu toch echt wel zorgen gaan maken dat ze niet door de jeugd weggedrukt worden uit de top. Ook de overwinning van Martin op Louis mocht er zijn. De week daarvoor liet Martin het nog lopen tegen Hans, maar Louis bleek toch niet opgewassen tegen de geldingsdrang van Martin (vier overwinningen uit de laatste vijf wedstrijden!)

Als laatste wil ik de overwinning van Mark tegen Gerard Verbeek noemen. Zijn tweede overwinning dit seizoen. Dat klinkt als weinig, maar ik ken mensen die met minder punten genoegen moesten nemen in hun eerste jaar. Als u denkt dat u het beter kan? Kom langs zou ik zeggen. Zoals ik begon schaken we in de ijsclub te Nibbixwoud, ijs en weder dienende!

1 Jeroen Edeling    1054.5
2 Arnold Edeling    1038.0 
3 Niels Bot       915.0 
4 Rene Boots      834.0 
5 Tom van Baar     774.0 
6 Gerard Beerepoot   737.0
7 Paul Grolman     680.0 
8 Reinier Overtoom   680.0
9 Arien Heddes     675.0  
10 Jos Vlaar      669.0 
11 Gerard p Beerepoot  656.5 
12 Cees Fris      654.5  
13 Kees Smits      592.0 
14 Ron Appelman     585.0  
15 Kees Bot       547.0  
16 Hans Jasperse    542.0 
17 Louis Dijkman    524.5 
18 Martin Beerepoot   503.5  
19 Kees Kuip      495.0 
20 Sander Romein    488.0  
21 Ronald Koppes    465.5  
22 Jaap Appelman    440.0  
23 Lucas Krijnsen    404.5  
24 Gerard Verbeek    402.5  
25 Harry Bakker     391.0  
26 Wim Velthorst    370.5  
27 Ralf Mulder     364.5 
28 Ed grolman      363.5 
29 Mark Dekker     253.0

Ronde 23

Dat in het Walhalla het stukje van Attaqueer bijna altijd over de interne competitie gaat is vanzelfsprekend. De meeste partijen op de club worden toch gespeeld als onderdeel van die interne competitie. En zelfs onze bekerwedstrijden worden in die club competitie verwerkt.

Maar naast de interne competitie is er ook nog de NHSB Clubcompetitie. Dit is de competitie waarbij Attaqueer de strijd aangaat met verenigingen uit de buurt. Attaqueer is bij de NHSB ingeschreven met twee teams. En voor beide teams verloopt de clubcompetitie bijzonder spannend.

Ons eerste team komt uit in de tweede klasse A. En op voorhand waren de verwachtingen voor ons eerste team hooggespannen. Vorig jaar wist teamcaptain Arnold Edeling zijn mannen tot grote hoogte te brengen. Zelf gaf hij in ons clubblad aan dat met een gemiddelde van 5 1/2 bordpunt per wedstrijd het meer dan verdient zou zijn geweest als we kampioen waren geworden.

Maar dit jaar wordt Pio van Goor - op wereldreis, dus zeg maar een sabbatical schaakjaar - node gemist. En toen de eerste partij in remise eindigde, en het tweede duel tegen Caissa uit Hoorn zelfs verloren ging, werd voor het ergste gevreesd. Maar zie daar. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Het eerste hervond zich knap, en is met drie opeenvolgende zeges ineens weer een van de favorieten voor de eindzege. Eerst zal moeten worden afgerekend met Schaakmat uit Noord Scharwoude. Op papier een eenvoudig karwei, maar Schaakmat speelt voor lijfsbehoud, dus van een eenvoudige klus zal geen sprake zijn. Mocht wel worden gewonnen dan kan 19 maart een historische dag voor Attaqueer worden. Dan kan namelijk in Alkmaar, tegen VVV, het kampioenschap worden behaald. Daarmee zou Attaqueer voor het eerst naar de eerste klasse promoveren!

Het tweede team heeft het een stuk moeilijker. Uitkomend in de derde klasse B wordt op de ranglijst een knappe vijfde plaats ingenomen. Met een remise uit drie matches begon het tweede ronduit zwak. Inmiddels heeft teamleider Ariën Heddes echter zijn mannen op scherp gezet én gekregen. Met een prima overwinning tegen Schaakmat kwam de ommekeer.

En afgelopen week werd via een krappe 4 1/2 - 3 1/2 overwinning op Schaaklust uit Andijk de aansluiting met de middenmoot herstelt. Hierbij was een heldenrol voor Gerard P. Beerepoot (zwarte Gerrit) weggelegd. Bij een 3 1/2 - 3 1/2 tussenstand was zijn partij de laatste van de avond. In vliegende tijdnood wist Gerard de zaken knap onder controle te houden. En ondanks het materiële overwicht van zijn tegenstander wist Gerard een knappe mat aanval tot een geweldig einde te brengen. We kunnen met het tweede dan wel geen kampioen meer worden, maar, met nog twee wedstrijden voor de boeg, lijkt het degradatiespook afgewend.

Mocht u door dit alles ook zin hebben gekregen in een potje schaak? Kom eens langs. We spelen in het clubgebouw van de IJsbaan te Nibbixwoud. Als u om 20.00 uur aanwezig bent kunt u verzekerd zijn van een leuke en boeiende schaakavond.

Ronde 28

Attaqueer kan terug kijken op een zeer geslaagd boerenkool met worst toernooi. In Jerrel Thakoerdien hebben we een winnaar die niet misstaat in de traditie en de geest van het BMW evenement. Jerrel is een geducht schaker. Gevreesd om zijn sterkte, geprezen om zijn aanvalsmoed. En net als Daan Zult, tweede geëindigd, niet alleen uit op toernooiwinst, maar ook aanwezig voor de gezelligheid. Met de 3e plaats van Peter Doggers, erkend grootmeester uit de regio, en welbekend als voormalig schaak journalist van het Noord-Hollands Dagblad, is de top drie van het toernooi er een geworden waar we ons niet voor hoeven te schamen.

Beste Attaqueerder was Jeroen Edeling. Jeroen werd gedeeld vierde. Hiermee maakt Jeroen zijn huidige positie op onze interne ranglijst meer dan waar. Met vijftig deelnemers was ons toernooi weer goed bezocht. Doordat een oproep in het bondsblad te laat was ingeleverd was de landelijke belangstelling wat tegenvallend. Meestal komt er wel een man of tien, vijftien uit Amsterdam, Leiden of Rotterdam. Daar stond tegenover dat nog nooit zoveel Attaqueerders aanwezig waren, en ook de deelname van het aantal leden van clubs uit de regio was op peil. De laatste tijd heb ik ook melding gemaakt van onze verrichtingen voor de bond. Ons eerste team kon namelijk voor het eerst in ons bestaan promoveren naar de eerste klasse. Maar helaas, het eerste team heeft het net niet gehaald. VVV uit Alkmaar bleek twee weken geleden te sterk. Ondanks het verlies werd toch beslag gelegd op een knappe tweede plaats.

Hierna de ranglijst:

VVV1, 10 punten; Attaqueer 1, 9 punten; Magnus 1, 8 punten; KTV2, 7 punten; Krommenie 2, 7 punten; Caissa 2, 7 punten; Aartswoud 2, 6 punten; Schaakmat 1, 2 punten.

Het tweede team wist de laatste twee wedstrijden niet in winst om te zetten. Gelukkig bleek de tussensprint vlak na de winterstop, en het onderlinge puntverlies tussen KTV en Schaakmat, genoeg te zijn geweest om lijfsbehoud af te dwingen. De laatste twee uit de poule degraderen namelijk.

Hier is de eindrangschikking: De Groene 6, 13 punten; DJV 1, 10 punten; De Pionier, 8 punten; Schaaklust 1, 7 punten; Caissa3, 7 punten; Attaqueer 2, 5 punten; KTV 3, 4 punten; Schaakmat 2, 2 punten

Volgende keer wat nieuws over de interne kompetitie.

Met vriendelijke groet, Gerard Beerepoot.

Niels Bot    -  Jeroen Edeling       1/2 - 1/2
Rene Boots   -  Arnold Edeling       0  - 1 
Tom van Baar  - Gerard Beerepoot       1  - 0 
Paul Grolman  -  Kees Smits         1  - 0 
Jos Vlaar    - Reinier Overtoom       1/2 - 1/2
Cees Fris    - Kees kuip          1  - 0 
Ron Appelman  - Gerard p Beerepoot      1  - 0 
Hans Jasperse  - Louis Dijkman        1/2 - 1/2
Sander Romein  - Ronald Koppes        0  - 1 
Gerard Verbeek - Martin Beerepoot       0  - 1 
Mark Dekker   - Ralf Mulder         0  - 1

Ranglijst na 29 rondes: 
 1 Jeroen Edeling    1438
 2 Arnold Edeling    1381 
 3 Niels Bot      1248 
 4 Tom van Baar     1063
 5 Rene Boots      1033
 6 Gerard Beerepoot   1027
 7 Paul Grolman     973
 8 Arien Heddes     919
 9 Reinier Overtoom   883
10 Ron Appelman     876
11 Cees Fris      861
12 Jos Vlaar      841
13 Kees Smits      825
14 Gerard p Beerepoot  800
15 Kees kuip      783
16 Louis Dijkman    775
17 Hans Jasperse    751
18 Kees Bot       698
19 Ronald Koppes    691
20 Martin Beerepoot   689
21 Sander Romein    668
22 Gerard Verbeek    620
23 Jaap Appelman    573
24 Lucas Krijnsen    532
25 Harry Bakker     523
26 Ralf Mulder     520
27 Wim Velthorst    465
28 Ed Grolman      452
29 Mark Dekker     268

Ronde 31

Afgelopen vrijdag was dan de lang verwachte finale van de interne bekercompetitie. De strijd ging tussen de meervoudig clubkampioen uit het verleden Tom van Baar en de meest recente clubkampioen Jeroen Edeling. Het werd een spannende strijd waarbij de koning van Tom het vrije veld in werd gedreven en uiteindelijk het onderspit moest delven. Het lijkt er nu op dat Jeroen in zijn laatste seizoen voor Attaqueer beide hoofdprijzen voor zich gaat opeisen gezien zijn riante voorsprong in de interne competitie.

Kees Smits wist tegen Hans Jasperse eindelijk het tij te keren nadat hij zo ongeveer door iedereen werd afgedroogd. Hij liet dit keer slechts 1 keer een volle toren instaan die door Hans werd afgeslagen (de angst voor lok-torens gaat bij hem heel diep. Zodoende greep Kees de winst wat uitbundig tot diep in nacht werd gevierd.

Niels Bot bleef na zijn winst op Rene Boots uitzicht houden op de 2e plaats met als enige concurrent nog Arnold Edeling die afbericht moest geven (zaken gaan voor het schaken).

Ronald Koppes weet het zijn tegenstanders het steeds lastiger te maken maar op het eind ontglipt hem nog wel eens de winst. Zijn openingskennis is een database waar menig computerprogramma jaloers op zou zijn maar als zijn openingsboek op is om een uur of 11 dan is hij weer gewoon als vanouds te pakken. We huiveren al voor de dag als hij ook het midden - en eindspel weet op te slaan.

Ariën Heddes gaf gemiddeld elke 12 zetten een pion cadeau aan Cees Fris maar Cees was zo vriendelijk om als tegengift een loper te offreren zodat remise hier het meest op zijn plaats was. Sinds Louis Dijkman arriveert in een spiksplinter nieuwe bolide straalt dit ook af op zijn schaakspel, zo wist hij onze componist van de vereniging Reinier Overtoom te verschalken in een gedegen partij. Last but not least Martin Beerepoot die het de laatste tijd ook al zo goed doet. (10 van de laatste 14 partijen niet meer verloren !!!) Hij speelde tegen Sander Romein wiens resultaten de laatste tijd een beetje tegenvallen en wederom wist Maarten te winnen.

Met nog 3 ronden te spelen naderen we nu het einde van het competitie 2000-2001 maar voor wie interesse heeft, je kan deze laatste ronden gratis meespelen om te kijken of dit spelletje je bevalt. De locatie is nog steeds de ijsclub Nibbixwoud en arriveer je voor ˝ 9 dan is meespelen verzekerd.

Met vriendelijke schaakgroet, A. Heddes

Jaar : 2000-2001
Ronde : 31

NR NAAM         PUNTEN 
---------------------------------
 1 Jeroen Edeling    1532.99
 2 Arnold Edeling    1425.00
 3 Niels Bot       1376.33
 4 Tom van Baar     1086.00
 5 Gerard Beerepoot   1056.00
 6 Rene Boots      1055.50
 7 Paul Grolman     1026.00
 8 Ariën Heddes     1016.00
 9 Ron Appelman      926.00
10 Jos Vlaar       921.50
11 Cees Fris       918.50
12 Louis Dijkman     905.00
13 Reinier Overtoom    885.66
14 Kees Smits       862.66
15 Gerard p Beerepoot   860.66
16 Kees kuip       815.00
17 Martin Beerepoot    786.50
18 Hans Jasperse     748.50
19 Ronald Koppes     743.50
20 Kees Bot        723.00
21 Sander Romein     693.16
22 Gerard Verbeek     677.00
23 Jaap Appelman     586.00
24 Lucas Krijnsen     563.99
25 Harry Bakker      552.16
26 Ralf Mulder      546.00
27 Ed Grolman       507.33
28 Wim Velthorst     492.00
29 Ronald Ruyter     462.00
30 Aris Ruyter      450.99
31 Mark Dekker      315.33 

Tom van Baar    - Jeroen Edeling  0  - 1 
Kees Smits     - Hans Jasperse   1  - 0 
Niels Bot      - Rene Boots    1  - 0 
Ronald Koppes    - Jos Vlaar     0  - 1 
Arien Heddes    - Cees Fris     ˝  - ˝
Gerard Beerepoot  - Paul Grolman   ˝  - ˝
Louis Dijkman    - Reinier Overtoom 1  - 0 
Martin Beerepoot  - Sander Romein   1  - 0

Terug naar boven